13 november 2005

"Two minutes in heaven is better than one minute in heaven"

In een vorig leven (deels beschreven in dat andere weblog in mijn profiel) had ik kennis aan een dame die in 2002 het Edinburgh Fringe Festival bezocht. In de drie weken dat ze daar was, trotseerde ze meerdere keren dapper de typerende werfkelderlucht van de Guilded Balloon Caves om daar een folk-comedy-duo te zien. Zij was het die na terugkomst mij hun cd in de maag splitste, die de soundtrack werd voor lange autoritten in Nieuw-Zeeland en er mede voor zorgde dat de vakantiebestemming vorig jaar Schotland werd, waar we in een week en een weekend Edinburgh waarschijnlijk meer comedy hebben gezien dan in mijn hele verdere leven bij elkaar. Ons appartement, een prachtig ruim van-alles-voorzien optrekje waarin we ook met tien hadden kunnen wonen in plaats van vijf, lag direct tegenover de Meadows en de Guilded Balloon. Elke dag, tegen de avond, liepen daar twee mannen onder ons raam voorbij op weg naar hun optreden, gitaren over hun schouders geslingerd: de Flight of the Conchords.

Al op de eerste avond zijn we ze gaan zien. Nadat ze het jaar ervoor op een haar na de Perrier Award voor beste nieuwkomers hadden gewonnen, waren ze opgeschoven naar een degelijke zaal. Waar met uitgestreken gezichten gezongen hilarische folkliedjes, afgewisseld met voorgeprogrammeerde 'banter' over 'issues', redelijk tot hun recht kwamen. Toen bezochten we een van de night shows - traditioneel gevuld met stand-uppers die met tamelijk puberale seksgrappen proberen zich staande te houden voor halfdronken publiek en de hecklers op de eerste rij, waar je, wat men je ook belooft, nevernooitniet moet gaan zitten. In die nachtshow werd pas echt duidelijk hoe fantastisch deze twee heren waren. Liedjes als het gortdroge Business Time, Albi The Racist Dragon en Shaggy-pastiche Boom Boom zetten de zaal op zijn kop. Folk zet de zaal op zijn kop! Opvallend was ook dat de Conchords in hun twee jaar Fringe duidelijk het respect hadden gewonnen van hun collegae: in de derde nachtshow die we bezochten, vulde de zaal zich met comedians, nog voordat de twee hun krukken opzochten.

Een paar maanden na de Fringe las ik dat de twee inmiddels de Atlantische Oceaan waren overgestoken en daar een contract met NBC in de wacht hadden gesleept. En dat was niet zomaar iets: sindsdien hebben de Conchords opgetreden bij Conan O'Brien en een half uur zendtijd gevuld op HBO.

Dan moet je bedenken dat dit duo vaart op de humor van hun eigen sufheid, hun uitgestreken gezichten, en hun volkomen onderkoelde voordracht. En dat ze zichzelf afficheren als " New Zealand's 4th most popular guitar-based digi-bongo acapella-rap-funk-comedy folk duo". En dat dit het laatste artikel op hun gloedjenieuwe website is:

Conchords compared to Beatles

New Zealand music duo Flight of the Conchords have recently been compared to legendary British group The Beatles. On seeing a photo of the kiwi two-some, band-member Jemaine Clement's grandma said "Oh you two look a bit like The Beatles in that one, they used to get really hairy too". The Conchords said of the comparison "IIt is very flattering, The Beatles were really good".


Ga ze ook zien, als je kunt.

Flight of the Conchords official website
What the folk! Een heuse fansite
MP3 tip: het fabuleuze Business Time, Jenny, en Think about it, think about it

2 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

14 november, 2005 01:34  
Anonymous Anoniem said...

Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

14 november, 2005 22:18  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home

Een link maken